X
header one

Az audiológiai technológia területén vezető szerepet betöltő Signia újraértelmezi a hallás tudományát a binaurális hangtérformázás segítségével, amit egy bilaterális hallókészülékpár közötti vezeték nélküli audioátvitel tesz lehetővé. Klinikai kutatások szerint a Signia „szűk irányhatás” funkciója egyes nehéz hallási szituációkban még akár a normál hallást is felülmúlhatja*. Az irányhatás egyáltalán nem korlátozza a készülékviselőt, azonban kihívást jelentő hallási környezetekben rendkívül fontos a beszédértés fenntartásában. Okos eszközeink kiszűrik a háttérzajt: így az élet briliánsan hangzik.

A „szűk irányhatás” funkció jelenleg az iparág egyetlen olyan megoldása, amely ezekben a helyzetekben bizonyítottan akár a normál hallást is felülmúlja.* Az alábbi rövid, mulatságos videók jól illusztrálják, mekkora különbség van az iparág legfejlettebb irányhatás-technológiája és a hagyományos megoldások között:

Jobb hallás. Biztonságosabb élet.

A Signia elősegíti a természetes hallást

Az élenjáró primax hallókészülék-technológia a természetes hallást támogatja minden hallási környezetben, teljes csendben és nagyon zajos szituációkban is. Ez a kifinomult megoldás az irányhatást automatikusan alkalmazza, de csak akkor, amikor a készülékviselőnek erre szüksége van. Ez ugyanúgy működik, mint amikor zajos környezetben az egészséges fül felfigyel egy meghatározott hangra. Így a primax a készülékviselő természetes viselkedését támogatja, hiszen lehetővé teszi számára, hogy a számára fontos dolgokra fókuszálhasson.

directionality-matters_tree_768x768px_v2

Csend

Csendes környezetben a készülékviselők szeretnék teljesen kiélvezni a halk természetes hangokat, például a madárcsicsergést vagy a falevelek susogását a szélben.

A primax segít ebben azáltal, hogy mindig a megfelelő erősítést adja. A TruEar utánozza a külső fül irányhallását, hogy természetes hallásélményt nyújtson. A készülékviselő minden irányból hallja a hangokat, miközben a hangok lokalizációja is maximálisan működik.
.

directionality-matters_bunnies_768x768px_v2

Beszéd csendes környezetben

Ezek jellemzően olyan helyzetek, amikor a készülékviselő egy vagy két emberrel beszélget otthon, egy parkban vagy más csendes helyen.

A primax segít ebben is: megfelelő erősítést nyújt és a külső fül természetes irányhallását utánzó TrueEar is bekapcsol. Mivel a hallókészülék-viselő minden irányból hall, könnyen felismeri, honnan érkeznek a különböző hangok.

 

directionality-matters_bee_768x768px_v2

Beszéd zajos környezetben

Ezekben a helyzetekben a készülékviselő lármásabb helyen kommunikál valakivel. Ilyenkor jellemző lehet a zene, a hangzavar vagy más emberek beszélgetése. Ezekben a szituációkban általában beszélgetőpartnerünk felé fordulunk, és még akár közelebb is húzódunk, hogy jobban értsük a beszédet.

A primax ezt a természetes viselkedést támogatja az irányhatás alkalmazásával. Az irányhatás erőssége függ az általános zajszinttől és a szituáció összetettségétől. Ezekben a helyzetekben természetes módon fordulunk beszélgetőpartnerünk felé. Az irányhatás ezt azzal támogatja, hogy lehalkítja az oldalról és hátulról érkező hangokat. Mivel a számunkra érdekes beszélő ezekben a helyzetekben a látóterünkben van, ezért a hangok lokalizációja kevésbé fontos, hiszen a beszédértés kap egyre növekvő prioritást.

 

directionality-matters_eagle_768x768px_v2

Beszéd nagyon zajos helyzetekben

Képzeljük el, hogy egy barátunkkal beszélgetünk egy bárban vagy egy forgalmas vasútállomáson. Halljuk és értjük egymást, mégis koncentrálnunk kell. Ezekben a helyzetekben a beszéd megértése nagy erőfeszítést kíván, hiszen a háttérzaj ugyanolyan hangos, vagy éppen még hangosabb, mint amit hallani szeretnénk. Zsúfolt helyeken beszélgetőpartnerünkhöz nagyon közel állunk, és még a hangunkat is felemeljük, hogy jobban halljuk egymást.

A primax „szűk irányhatás” funkciója csak ezekben a helyzetekben kapcsol be, segítve a készülékviselőt abban, hogy jól hallja és értse a vele szemben álló beszélőt, a más irányokból érkező hangokat pedig lehalkítja. Az elsődleges cél a beszédértés. A lokalizáció ezekben a helyzetekben gyakorlatilag mellékes, hiszen még ha egy beszélő meg is jelenik hátulról, először természetes módon megpróbálja magára felhívni figyelmet például azzal, hogy megkopogtatja a hallgató személy vállát vagy beáll a látóterébe. Ezekben a nagyon nehéz hallási helyzetekben a primax minden más hallókészüléket túlszárnyal, és klinikai kutatások bizonyítják, hogy még akár a normál hallást is felülmúlhatja.*

GYIK – Irányhallás

*A University of Northern Colorado 2015-ben megvizsgálta a primax új szolgáltatásainak hatékonyságát: összegyűjtötték és elemezték az EEG adatokat, miközben az alanyok beszédvizsgálaton vettek részt. Az agyi tevékenység objektív mérései alapján a hallási erőfeszítés jelentősen csökkent mindkét primax szolgáltatás, a SPEECH és az EchoShield esetében is, amikor a szolgáltatás aktiválva volt.