X
2017-02-07

Vezeték nélküli CROS és BiCROS

A primax vezeték nélküli CROS megoldását azok számára tervezték, akiknek az egyik oldalon ép a hallásuk, a másik oldalon viszont hallókészülékkel nem ellátható hallássérüléstől szenvednek. A hallássérült oldalon a hangok bejutnak a CROS Pure jeladóba, ami feldolgozza, majd vezeték nélkül átküldi azokat a normál halló oldalra.

Mit is jelent ez a két szó?

A primax vezeték nélküli CROS megoldását azok számára tervezték, akiknek az egyik oldalon ép a hallásuk, a másik oldalon viszont hallókészülékkel nem ellátható hallássérüléstől szenvednek. A hallássérült oldalon a hangok bejutnak a CROS Pure jeladóba, ami feldolgozza, majd vezeték nélkül átküldi azokat a normál halló oldalra.

A primax vezeték nélküli BiCROS megoldás azok számára alkalmas, akik az egyik oldalon hallókészülékkel nem ellátható hallássérüléstől szenvednek, a másik oldali halláscsökkenésük azonban hallókészülékkel kompenzálható. A CROS Pure jeladó felveszi a hangokat a javíthatatlan oldalon, feldolgozza azokat és átküldi a másik oldali primax hallókészülékhez. A primax hallókészülék a két eszközből érkezett, kombinált és feldolgozott hangokat a jobban halló fülbe továbbítja.

A primax CROS/BiCROS diszkrét megoldás azoknak, akiknek az egyik oldali hallásuk hallókészülékkel nem javítható

Hogyan működik?

A primax CROS/BiCROS megoldás egy esztétikus CROS Pure jeladó segítségével valósítható meg. Ez az eszköz gyakorlatilag bármelyik primax eszközzel párosítható az ellenoldali fülön. Más primax hallókészülékekhez hasonlóan a CROS/BiCROS megoldás is alacsony zajszintű, természetes hangminőséget produkál, ami hozzájárul a kényelmes halláshoz, a BiCROS beállításnál pedig a halk hangok meghallásához. Az egyik oldalon normál hallással rendelkezők esetében (CROS) az alacsony zajszint nem elhanyagolható szempont. Ez gyakorta döntő szempontja a spontán elfogadásnak. Az alacsony zajszint egyben a primax CROS megoldás megkülönböztető tulajdonsága is a piacon kapható hasonló termékekhez képest.

A primax CROS/BiCROS megoldás jellemzője a zajos helyzetekre kifejlesztett automatikus, adaptív irányhatás, amely könnyebbé teszi a beszédértést és mérsékli a hallási erőfeszítést. Ez egy innovatív poláris hangtérforma, ami frontális irányba fókuszál és oldalra is kiterjed. Ez az irányított jel a CROS megoldásnál még azelőtt eljut az ellenoldalra, mielőtt az ép halló fülbe érkezne; illetve a BiCROS esetében a jel az ellenoldali jellel kombinálva eljutna a hallókészülékkel ellátott fülbe. Más szavakkal: a CROS előnye még zajos helyzetekben is megmarad, miközben a szolgáltatás nem csökkenti jelentősen az elem élettartamát.

Illesztés és elérhetőség

Egyoldali illesztés esetében a Connexx 8 az audiogram alapján javasolhatja a készülékviselő számára a CROS vagy BiCROS megoldást. Ez csak tanácsként szolgál, ezután a hallókészülék-specialista kiválaszthatja vagy elvetheti a javaslatot – tekintet nélkül a Connexx ajánlatára. Ha a CROS/BiCROS megoldás javasolható, akkor a CROS Pure-t a nem javítható oldalra kell tenni. A CROS Pure kompatibilis lesz bármelyik, a jobb hallású oldalra illő vezeték nélküli primax hallókészülékkel. A BiCROS megoldás választásakor az ellenoldali hangszóró/ hallókészülék választását általában a hallássérült jobban halló fülének halláscsökkenése és hallási igényei határozzák meg. CROS esetében fogadó hallókészülékként e2e 3.0 vezeték nélküli funkcióval rendelkező RIC eszközt és nyitott illesztést ajánlunk, hogy a természetes hangélményt biztosítsuk. A biztonságos illeszkedéshez a megfelelő ERU hosszúságot kell kiválasztani. Azért, hogy az audiológus számára az illesztést leegyszerűsítsük, a CROS Pure (az autopárosításnak köszönhetően) semmilyen beállítást nem igényel. Egyszerűen csak a Wireless CROS mezőre kell rákattintani, és a két készülék automatikusan illeszkedik egymáshoz.

Az összes többi illesztéshez hasonlóan, a primaxnál is lehetséges egy egyéni első illesztés a BiCROS esetében. Ezenkívül a CROS Pure-ból átvitt és a hallókészülékoldali audio jelek a további erősítés- és funkció-beállításoknál is teljes mértékben konfigurálhatók a Connexben.

Annak ellenére, hogy a CROS Pure jeladó semmilyen beállítást nem igényel, tele van modern technológiával. Az a jel, amit az ellenoldali eszközhöz továbbít, egy automatikus, 6 helyzetet felismerő és ellenőrző adaptív iránymikrofon kimeneti jele – beleértve a szélzajcsökkentést is. A beépített hangerőszabályozó az ellenoldali fogadó hallókészülék hangerőszabályozójával együtt irányítható. A CROS Pure bármelyik mini receiverrel behelyezhető a fülbe. Mivel a Cros Pure-nak nincs kimenő hangereje, ezért akusztikailag nem működő mini receiver is használható.

BiCROS beállításnál az összes standard szolgálatás elérhető a fogadó hallókészülék számára. Az audiológus azt is választhatja, hogy beállít egy olyan programot a BiCROS fogadó hallókészülékben, amely kikapcsolja a CROS átvitelt. Ez a megoldás bizonyos helyzetekben előnyt jelenthet a készülékviselők számára, pl. csendes helyen, vagy amikor autóban ülnek, a hallókészülékkel nem ellátható fülükkel az ablak irányában.

Dr. Katona Erzsébet