X
2016-07-21

A primax készülékek tudásszintjei

Individualizáció a primax készülékeknél, avagy miért és mennyivel hasznosabb egy „okosabb” hallókészülék? Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a primax készülékek három tudásszintje közötti különbségeket.

 Individualizáció a primax készülékeknél, avagy miért és mennyivel hasznosabb egy „okosabb” hallókészülék?

Az alábbiakban részletesen bemutatjuk a primax készülékek három tudásszintje közötti különbségeket.

7px tudásszint:

 

„Effortless hearing”: erőfeszítés nélküli hallás / beszédértés, amely a hallási kifáradás ellen hat.

Minden élethelyzetben megfelelő (beszélgetés csendben, különböző típusú és mértékű zajban és szituációban, party zajban, autóban, a szabadban, tv és telefonáláshoz, zene élvezéséhez).

Az „Audibility” biztosítására szolgálnak:

SPEECH: az akusztikai szituációt felismerő rendszer jelzései alapján egy karmesterhez hasonló módon egymás után beindítja azokat a beszéd kiemelésére és a zaj csökkentésére szolgáló áramköröket, amelyek az aktuális szituációban a lehető legoptimálisabb beszédértést biztosítják.

HD Music: 3-féle beállítás lehetséges (rögzített vagy élő zene hallgatására és magának a zenélő halláscsökkentnek)

TwinPhone: az egyik fülhöz tartott akusztikus és mágnessel ellátott telefon hangját a másik oldali fülben is hallhatóvá teszi, mindez automatikusan, „autophone” módon történik.

EchoSchield: visszhangos helyiségben, viszonylagos csendben csökkenti a hasznos jelekkel konkuráló, azaz a beszédértést zavaró visszaverődő hanghullámok hangerejét.

Iránymikrofon-rendszer: összefoglaló név, amely különböző hatásfokkal működik aszerint, hogy a hallókészülék viselő körüli hangtérből mennyire szűk szögből koncentrál a beszélőre és ugyanakkor milyen mértékű a maradék hangtér zajcsökkentése. A 7-es teljesítményszinten ez az „omnidirekcionálistól” a „szűk irányhatásig” terjedhet és mind a 48 csatornára vonatkozik.

Binaurális egymikrofonos irányhatás: hallójárati kivitelben, ha csak egy mikrofonnal vannak ellátva a hallókészülékek, akkor is érvényesülhet a direkcionalitásnak egy bizonyos foka, mivel az e2e 3.0 rendszer a kétoldali mikrofonokba beérkező jelek túloldaliba való átsugárzásával ezt képes biztosítani.

Szűk irányhatás: a hagyományos iránymikrofonok érzékelési nyílásszögét még jobban összeszűkíti, tehát a szemből beszélőtől származó jeleken kívül a szűk nyílásszögön kívüli teljes térből ideális zajcsökkentést végez, ezzel biztosítva az eddig party zajban alig értő hallássérültek semmivel nem összehasonlítható jobb beszédértését.

SpeechFocus: az iránymikrofon-technológia speciális formája, amikor a tradicionális iránymikrofonoknál szűkebb a direkcionalitás nyílásszöge a kifejezettebb zajcsökkentés és jobb beszédértés szolgálatában még akkor is, ha a beszéd hátulról érkezik.

Térbeli SpeechFocus: az irányhatás eddig rendszerint előre irányult. Ez a technológia segíti, hogy a hallókészülék viselő a beszédet akkor is jobban értse, ha a hozzá beszélő a háta mögött, illetve a jobb vagy bal oldalán helyezkedik el. Valódi térbeli irányhatás érzetét kelti.

TrueEar: a külső hangvezető rendszer akusztikai módosító szerepének áramkörök segítségével való leképezése. (A külső fül természetes működése segít bennünket a hang irányának megítélésében, ami azonban a hallójárat teljes vagy részleges elzárása miatt elvész vagy károsodik.)
Frekvenciakompresszió: a belső szőrsejtek kipusztulásának gyanúja esetén bizonyos, elsősorban magashang-veszteséggel járó szenzorineurális halláscsökkenéseknél hasznos módszer, amely a magas frekvenciák komprimálása és a mélyebb csatornákba helyezése által segítheti a beszédértést a hangszín valamilyen fokú megváltoztatása mellett.

Frekvenciakompresszió: a belső szőrsejtek kipusztulásának gyanúja esetén bizonyos, elsősorban magashang-veszteséggel járó szenzorineurális halláscsökkenéseknél hasznos módszer, amely a magas frekvenciák komprimálása és a mélyebb csatornákba helyezése által segítheti a beszédértést a hangszín valamilyen fokú megváltoztatása mellett.

Az „individualitás” biztosítására szolgálnak:

Adaptív audiojel-továbbító hangerő-szabályozás: a hangkörnyezet intenzitásszintjének detektálása alapján automatikusan változtatja az EasyTek által közvetített hangforrás hangját azért, hogy az mindig hallható legyen a hallókészülékeket viselő számára.

Binaurális eWindScreen: kifejezetten szeles körülmények között is újszerű módon csökkenti a zavaró szélzajt mindkét fülben, de megtartja a térbeli érzékelés megfelelő szintjét.

Kiterjesztett sávszélesség: a frekvenciatartomány kiterjesztése 12 KHz-ig.

SoundBrilliance: kristálytiszta, csengőbb hangzás, előnyös zenehallgatásnál és a Bluetooth eszközökkel való kommunikációnál.

Feedback Cancellation: a zavaró akusztikai visszacsatolás-gátlás azon változata, amikor azt még annak észlelése előtt oltja ki a rendszer.

Speech and Noise Management: a különböző típusú háttérzajok csökkentésére szolgál a beszédre való jobb fókuszálás érdekében.

SoundSmoothing: a hirtelen bekövetkező, impulzív zajok – papírzörgés, edénycsörgés – csökkentésére.

Irányított beszédkiemelés: a zajcsökkentés egy formája, amely a hátulról érkező hangokat csökkenti, fókuszálva a beszélőre pl. egy zajos kávézóban.

A hangminőség javítását szolgálják:

Hangszín-kiegyenlítő: folyamatosan figyelve az akusztikai szituációt, automatikusan változtatja a megfelelőre a frekvenciaformát és szolgáltatás beállításait. A 7-es szint hat környezetet ismer fel, az 5-ös hármat.

Datalogging: használati adatok rögzítése.

Acclimatization Manager: új felhasználók számára az ideális erősítés fokozatos elérésének beállítására.

Térbeli konfigurátor: az automatikus beállítódás manuális felülírására azért, hogy a hallókészülék viselője a bármilyen irányból érkező beszédjelre fókuszálhasson.

Óceáni hullámok: tinnitus terápiában használható természetes hangok, programozhatók, egyénre szabhatók.

Tinnitus Noiser: fülzúgás terápiára alkalmazható hanggenerátor a hallókészüléken belül.

TouchControl App: Android vagy iOS okostelefonokra alkalmazható applikáció, amely a telefont a hallókészülék távirányítójává alakítja.

Távirányítók: több lehetőség a készülékek működésének távirányítására.

Újratölthetőség: akkumulátor áramforrással is működik.

Audiojel-továbbítás: az audio hangforrások hangjának vezeték nélküli, közvetlen úton való hallókészülékbe juttatása.

Water/Dust resistent: az IP67-es szabványnak megfelelően víz és porral szembeni ellenállás.

 

5px tudásszint:

Az élethelyzetek tekintetében nem felel meg az ún. „party zajban”, ahol többféle minőségű és intenzitású háttérzaj mellett emberi beszédből álló háttérzaj, zene stb. van jelen. Az iránymikrofon funkciók is alacsonyabb szinten működnek, így a 7-es verzióhoz képest az „éttermi, családi” összejöveteleken, valamint autós szituációban is kevesebbet tud, mint a 7-es tudásszint. A fentieknek megfelelően a szolgáltatások közül hiányoznak az alábbiak ( de a kiváló hangminőség megmarad!):

 • EchoShield
 • Binaurális egymikrofonos irányhatás
 • Térbeli Speechfocus
 • Adaptív audiojel-továbbító hangerő-szabályozás
 • Binaurális e-WindScreen
 • Kiterjesztett sávszélesség

 

3px tudásszint:

Az 5-ös tudásszinthez képest kevésbé teljesít pl. konferenciatermekben és zenehallgatásnál. Ennek megfelelően az 5-ös szinthez képest az alábbi szolgáltatások hiányoznak a kiváló hangminőség megtartásával:

 • EchoShield
 • Binaurális egymikrofonos irányhatás
 • SpeechFocus
 • Térbeli SpeechFocus
 • Adaptív audiojel-továbbító hangerő-szabályozás
 • Binaurális e-WindScreen
 • Kiterjesztett sávszélesség
 • SoundBrilliance
 • Irányított beszédkiemelés
 • Térbeli konfigurátor

 

Dr. Katona Erzsébet írása