X
2016-10-15

Hallási erőfeszítés - Mit is jelent ez valójában?

Az akusztikai szituációtól és a tartalomtól függően a hallás több-kevesebb figyelmet, ill. a beszéd megértéséhez szükséges jelfeldolgozást igényel. Az agy dinamikus aktivitása – amely a hallással együtt jár, ill. lehetővé teszi azt – folyamatos és összegző...

Az akusztikai szituációtól és a tartalomtól függően a hallás több-kevesebb figyelmet, ill. a beszéd megértéséhez szükséges jelfeldolgozást igényel. Az agy dinamikus aktivitása – amely a hallással együtt jár, ill. lehetővé teszi azt – folyamatos és összegző. Ez a folyamat független attól, hogy a beszédet az adott szituációban mennyire értjük. A halláscsökkenés mérsékli a beszédjel felfogásának képességét, ezért növekszik az igény a kognitív erőforrásokra, beleértve a szelektív figyelmet és az értelmezést. A nehéz hallási helyzetekben a beszéd hiányzó részleteinek kompenzálására a kognitív aktivitás növekedésére van szükség. A hallást ilyenkor megerőltetőnek érzi a hallássérült, ami előbb-utóbb kifáradáshoz vezet. Más szóval a hallási erőfeszítés nem egyszerűen a beszéd megértését jelenti, hanem azt is, hogy mennyire egyszerű vagy nehéz azt megérteni.

primax_kep

Egy vizuális analógia a fentiekre: a bal oldali képen kivehetőek a betűk, de nehezebben olvashatók, és az olvasás több mentális erőfeszítést igényel. Ezzel szemben a jobb oldali képen a színes kihangsúlyozás kiemeli a betűket a háttérben található pöttyök közül, így könnyebben felismerhetőek.

Hogyan mérhető?

Korábban a hallásra fordított erőfeszítést kérdőívek segítségével mérték a hallásvizsgálat után. Mivel ezek a mérések szubjektívek, ezért gyakran pontatlanok voltak. Mi egy objektív módszert használtunk, amely lehetővé teszi, hogy a hallókészülékek szolgáltatásainak sikerességét sokkal kényelmesebb módon ítélhessük meg – azonnal vagy hosszabb távon (a nap végén), különböző beszédértési szituációkban. A hallási erőfeszítés objektív mérésére oszcillációs EEG-potenciál méréseket alkalmaztunk a beszédértési teszt közben. Az elektroenkefalográfia (EEG) olyan elektrofiziológiai mérés, amely a koponyára felhelyezett elektródák segítségével, noninvazív módon monitorozza az agy elektromos aktivitását. Ezek után a legújabb matematikai modellek segítségével értelmeztük a regisztrált EEG-adatokat, így objektíven vizsgálhattuk a hallási erőfeszítést a teszt alatt. A vizsgálat során valós időben kaptuk meg a hallássérült részéről a hallásra fordított erőfeszítés mértékét. A különböző személyeken végzett méréseket azután átlagoltuk, hogy reprezentatív eredményhez jussunk. Az objektív mérések alapján képesek vagyunk klinikailag is bizonyítani, hogy a primax csökkenti viselője számára a halláshoz szükséges erőfeszítést a különböző hallási helyzetekben.

A primax csökkenti a hallási erőfeszítést

Klinikai tanulmányokat folytattunk az University of Northern Colorado intézetében a fenti módszer szerint, és bebizonyítottuk, hogy a primax hallókészülék zajos és visszhangos környezetekben egyaránt csökkenti a hallásra fordított erőkifejtést.* Az audiológiában véleményvezérként ismert partnereink által közölt további négy tanulmány bizonyította azt a tényt, hogy a primax hallókészülék csökkenti a hallási erőfeszítést.

*A tanulmányokat az University of Northern Colorado intézete végezte el a primax új szolgáltatásának hatékonyságáról, összegyűjtve és analizálva a folyamatos EEG-adatokat, miközben a páciensen beszédtesztet végeztünk. A primax SPEECH és az EchoShield szolgáltatásai esetében az objektív agyi viselkedést mutató mérések igazolták a hallási erőfeszítés szignifikáns csökkenését olyankor, amikor a szolgáltatások aktívak voltak. (Littmann, Froehlich, & Beilin. Ob- jective listening effort assessment: The benefit of primax. Sivantos Whitepaper, Jan. 2016).

Dr. Katona Erzsébet írása