X
2016-10-26

Ezüst fokozatú támogató: a Sivantos Kft.

Beszámoló a MFOE 44. Kongresszusáról és az 53. Audiológus Vándorgyűlésről: a Sivantos Kft. munkatársai a Signia primax platform szolgáltatásairól és azok előnyeiről tartottak gyakorlatias bemutatót...

Beszámoló a MFOE 44. Kongresszusáról és az 53. Audiológus Vándorgyűlésről

2016. október 6-9. között Szegeden rendezte meg a SZTE ÁOK Fül-Orr-Gégészeti Klinikája A Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesülete 44. Kongresszusát és az MFOE Audiológiai Szekciójának 53. Vándorgyűlését. Ez volt az első alkalom, hogy a két esemény összevontan került megrendezésre, emiatt a konferencia ebben az évben 4 napos volt. Szintén először kaptak arra lehetőséget a hallókészülék-gyártók és -forgalmazók, hogy külön szekcióban fél napon keresztül workshopokat tartsanak. A kongresszus sikeréhez hozzájárultak az Arany és Ezüst Fokozatú Együttműködő Partnerek; előbbiek a Cochlear AG / Amplifon Magyarország Kft. és a Belsound Kft., utóbbiak a Sivantos Kft., valamint a VALEANT Pharma Magyarország Kft. voltak.

20161006_095858

A következő fül-orr-gégészeti kiemelt témákkal foglalkoztunk: 1. Modern onkológia kezelési stratégiák; 2. Az oldalsó és mellső koponyabázis sebészete és rhinológiai határterületek; 3. A felsőlégúti szűkületek modern kezelése; 4. A klinikoradiológia jelene (CBCT, MRI, PET-CT, radiológiai staging, navigáció). Az Audiológia Szekció az alábbi témák megtárgyalását tűzte ki célul: 1. Objektív hallásszűrés, objektív hallásvizsgálatok; 2. Hallásrehabilitáció, beszédértés; 3. Szabadon választott témák.

Az Audiológiai Vándorgyűlés a Konferencia első két napján zajlott. A megnyitó után hagyományosan a Békésy-díj átadására került sor, majd a Surján László-emlékérem is gazdára talált. Kiosztották a Widex-díjat is. Az előadások igen széles szakmai skálán mozogtak, három előadóteremben egész nap a legkülönbözőbb elméleti és gyakorlati témájú előadások, kerekasztal-konferenciák zajlottak. Újdonság volt a reggelenkénti információs kurzusok bevezetése. Néhány hallókészülék-gyártó és -forgalmazó a konferencián is szerepelt rövid előadással. A Hallókészülék Forgalmazók Országos Szövetsége új lehetőséget kapott azzal, hogy tagjai pénteken négy előadóteremben 3×45 perces workshopokat tarthattak aktuális fejlesztéseikről. Az érdeklődő audiológusok így közvetlenül a gyártóktól kaphattak információkat a legújabb hallókészülék-technológiákról.

A Sivantos Kft. munkatársai a Signia primax platform szolgáltatásairól és azok előnyeiről tartottak gyakorlatias bemutatót. Az elméleti audiológiai háttér összefoglalása mellett arról is tájékoztatták az érdeklődőket, hogyan kell ezeket az új szolgáltatásokat a Connexx illesztő programban a hallássérült páciensek egyéni igényeinek még teljesebb kielégítésére felhasználni. Elmagyarázták továbbá a SPEECH funkció előnyeit; bemutatták az EchoShield programot (amely a visszhangos helyiségekben segít leküzdeni a beszédértést akadályozó kellemetlenséget), a három HD zenei programot, a Counseling Suite tanácsadó szoftvert, valamint a telefonálást segítő TwinPhone és a CROS / BICROS szolgáltatásokat.

Dr. Katona Erzsébet írása